atafermuar

Mirpa Fremuar logo

Fermuarın Kullanımı

Fermuar Nasıl Kullanılmalı ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli.

  1. Açık renkli giysilerde seçme imkanınız varsa, metal oksit fermuar kullanmayınız. Oksitleme işlemi, metal kısımların kimyasal yollarla karartılması işlemidir.
  2. Fermuarları uzun bir süreç boyunca kauçuk bant kullanarak depolamayınız. Fermuarın kauçuk bantla temas eden yüzeylerindeki renk, değişime uğrayabilir.
  3. Fermuarı giysilerin üzerine dikerken, giysinin fermuarı sıkıştırmamasına dikkat ediniz. Aksi takdirde fermuar açılıp kapatılırken, kürsöre iplik veya kumaşa kürsör takılabilir. Böyle bir durum fermuarın patlamasına yol açabilir.
  4. Giysileri ütülerken, fermuarın üzerine kağıt veya bez örtünüz. Aksi takdirde, kürsörün ağzı kapanabilir veya dişleri eriyebilir.
  5. Kimyasal işlemler, fermuarlar üzerinde beklenmedik etkiler oluşturabilir. Fermuarları önceden test ediniz. Aksi takdirde dişler kararabilir, kaplama atabilir, film bantlar kalkabilir.
  6. Kimyasal işlem sürecini kısaltmak amacıyla, ısıyı standardınız üzerine çıkarmayınız ve Ph değerini standardının altına düşürmeyiniz. Fermuarın ısınan metal kısımları giyside yanık lekeleri oluşturabilir.
  7. Pamuklu fermuarlarda, boyama maddeleri ve kimyasallarla ürüne renk efekti verirken, uygulanan kimyasal işlemler sırasında her renk farklı sonuç verebileceğinden önceden renkleri ayrı ayrı test ediniz.
  8. Kimyasal veya yıkama işlemleri sırasında fermuarları kapatınız. Aksi takdirde, kürsör merdaneye takılabilir, hasar görebilir, kırılabilir, metal kısımlar üzerine dikildiği ürünü veya diğer ürünleri lekeleyebilir, dişler zarar görebilir.
  9. Kimyasal işlemlerden sonra fermuarları üzerinde hiçbir kimyasal madde kalmayacak şekilde iyice durulayınız ve kurutunuz. Aksi takdirde fermuarın metal kısımları paslanabilir.
  10. Kimyasal işlemlerden sonra ürünleri aralarına kağıt yerleştirerek muhafaza ediniz. Aksi takdirde fermuarlar giysileri lekeleyebilir.
  11. Giysiler, fermuarları tamamen açık veya kapalı iken giyilip çıkarılmalıdır. Aksi takdirde fermuarın dişleri, alt stopu ve kürsörüne aşırı yük bineceğinden fermuar zarar görebilir.
  12. Eğer fermuar kontrast renkte bir ürüne dikilecekse, sipariş verilirken belirtilmelidir.
  13. 400 gramdan ağır kalın kumaşlar üzerine tip 3 fermuar kullanmayınız. Aksi takdirde kürsör – elcik kısmında kırılmalara veya fermuarın patlamasına yol açabilir.
  14. Giysiyi yıkamadan önce fermuarları tamamen kapatınız ve ürünü ters çeviriniz. Fermuarı tam kapatılmadan giysi yıkanırsa, elcik merdaneye takılıp kırılabilir veya kürsörün boyası zarar görebilir.
  15. Fermuarın şeridinde ve giyside kullanılan ipliklerin bileşimi farklılık gösterebileceğinden dolayı, ütü ve buharlı uygulamarda, fermuar şeridinin ve giysinin çekme oranları birbirinden farklı olabilir. Önceden test ediniz.

 

Polyester ve kemik fermuarları ütülerken üzerine ütü basmamak gerekir.

Yıkama ve kuru temizleme sırasında fermuar daima kapalı tutulmalıdır.

Yıkama ve kuru temizlemeden sonra üzerine mum, parafinli sabun sürülmelidir.

Özellikle eteklerde, pantolonlarda fermuarın üzerine kopça ya da düğme dikilmelidir.

Fermuarla iki tarafını birleştirmekte zorlandığınız aşırı dolu çanta, dar pantolon ve etek gibi yerlerde önce şeridi elle birbirine yaklaştırarak birleştirmeye çalışmalı, sonra kürsörle fermuar kapatılmalıdır.

Açılır fermuarlarda kürsörü yukarı çekerken pim kutunun yanındaki kumaşı elle tutmak gerekir.

Fermuar narin bir makinedir, ona özen göstermek gerekir.

Özel kullanım amaçlı fermuarlar da mevcuttur. Örneğin: Su geçirmez ve suya dayanıklı fermuarlaryanmaz fermuarlar (özellikle itfaiyeciler ve askerler için), triko malzemeleri için yapılmış özel fermuarlar, havacı ve yarışçı giysilerinde kullanılan elastik fermuarlar gibi.